Inspirasjonsseminar/workshop med fotograf Nils Olav Mevatne

Med forrige seminar friskt i minnet arrangerte vi et nytt seminar med fotograf Nils Olav Mevatne fra Bergen lørdag 5.mars 2011, denne gang i sstudioet til Anita i Sædalen. Dette skulle være et seks timers inspirasjonsseminar med fokus på stilleben og produktfotografering.

Seminar med Nils Olav Mevatne

Nils Olav tok for seg et par av de gamle mestere fra kunstens verden, Caravaggio og Monet. Vi har mye å lære fra disse når det gjelder komposisjon og ikke minst lyssetting. Spesielt Caravaggio var langt forut for sin tid, og vi brukte lang tid på hans kjente bilde Fruktkurv (Canestra di frutta) som ble malt i tiden rundt 1595/1596. Dette bildet er en studie i komposisjon, lys/skygge og bruk av "det negative rom".

Seminar med Nils Olav Mevatne

Ellers gikk vi gjennom generelle prinsipper for komposisjon og noterte ned uttrykk som asymmetri, balanse, variasjon, helhet og bevegelse. Her brukte vi bl. a. fruktkurven til Caravaggio som eksempel igjen og så på hvordan han hadde balansert komposisjonen og gjort bruk av geometriske figurer, i stor grad trekanter.

Vi fikk også innføring i bruk av lysmåler. En lysmåler er mer nøyaktig enn den innebygde lysmåleren i et kamera og gir mye større presisjon. Med en lysmåler kan vi også måle lyset på flere måter, og det er spesielt nyttig ved bruk av studioblitz, der vi kan måle hvor stor andel av den totale lysmengden som utgjøres av studioblitzen. Dermed blir det enklere å balansere lyset og kontrollere kontrasten og dybden på skyggene mye enklere.

Tiden gikk som vanlig litt for fort, og etter en del teori gikk vi over på den praktiske delen, med fotografering av stilleben. Vi hadde nå litt liten tid igjen og fikk ikke prøvd ut alle ideene vi hadde. Vi brukte en del tid på å prøve å fotografere et særdeles lite fotogent objekt som i stor grad besto av blank, buet messing (polert for anledningen og tatt med bare for å være ekkel), som viste seg å være en større utfordring enn antatt. Uansett hva vi prøvde med softbox og andre kreative løsninger for demping av lys greide vi ikke å unngå utbrente høylys. Det eneste vi ikke prøvde, og som vi heller ikke hadde tilgjengelig, var lystelt. Nils Olav mente at dette vil kunne løse problemet og lovte at vi skulle få låne et for å prøve det når vi måtte ønske.

Seminar med Nils Olav Mevatne

Vi prøvde noen andre komposisjoner som ble ganske vellykket, men tiden gikk fra oss, og Nils Olav måtte nå toget hjem igjen. Dette var som sist et veldig lærerikt, interessant og inspirerende arrangement. Ingen av oss har særlig erfaring med dette temaet fra før og det var nok en del aha-opplevelser ute og gikk. Vi har foreløpig ikke gått særlig dypt inn i materien, og her er det et klart behov for å holde oppfølgende workshops med mer praktisk tilnærming. Alle er interesserte i å lære mer om dette emnet. Neste gang, når all den nye kunnskapen vi har tilegnet oss er vel bearbeidet, vil vi nok ha flere både meninger og ideer. Og kanskje litt nytt utstyr også. Vi gleder oss allerede.

Inspirasjonsseminar/workshop med fotograf Nils Olav Mevatne

Inspirasjonsseminar/workshop med fotograf Nils Olav Mevatne

Med forrige seminar friskt i minnet arrangerte vi et nytt seminar med fotograf Nils Olav Mevatne fra Bergen lrdag 5.mars 2011, denne gang i sstudioet til Anita i Sdalen. Dette skulle vre et seks timers inspirasjonsseminar med fokus p stilleben og produktfotografering.

Seminar med Nils Olav Mevatne

Nils Olav tok for seg et par av de gamle mestere fra kunstens verden, Caravaggio og Monet. Vi har mye lre fra disse nr det gjelder komposisjon og ikke minst lyssetting. Spesielt Caravaggio var langt forut for sin tid, og vi brukte lang tid p hans kjente bilde Fruktkurv (Canestra di frutta) som ble malt i tiden rundt 1595/1596. Dette bildet er en studie i komposisjon, lys/skygge og bruk av "det negative rom".

Seminar med Nils Olav Mevatne

Ellers gikk vi gjennom generelle prinsipper for komposisjon og noterte ned uttrykk som asymmetri, balanse, variasjon, helhet og bevegelse. Her brukte vi bl. a. fruktkurven til Caravaggio som eksempel igjen og s p hvordan han hadde balansert komposisjonen og gjort bruk av geometriske figurer, i stor grad trekanter.

Vi fikk ogs innfring i bruk av lysmler. En lysmler er mer nyaktig enn den innebygde lysmleren i et kamera og gir mye strre presisjon. Med en lysmler kan vi ogs mle lyset p flere mter, og det er spesielt nyttig ved bruk av studioblitz, der vi kan mle hvor stor andel av den totale lysmengden som utgjres av studioblitzen. Dermed blir det enklere balansere lyset og kontrollere kontrasten og dybden p skyggene mye enklere.

Tiden gikk som vanlig litt for fort, og etter en del teori gikk vi over p den praktiske delen, med fotografering av stilleben. Vi hadde n litt liten tid igjen og fikk ikke prvd ut alle ideene vi hadde. Vi brukte en del tid p prve fotografere et srdeles lite fotogent objekt som i stor grad besto av blank, buet messing (polert for anledningen og tatt med bare for vre ekkel), som viste seg vre en strre utfordring enn antatt. Uansett hva vi prvde med softbox og andre kreative lsninger for demping av lys greide vi ikke unng utbrente hylys. Det eneste vi ikke prvde, og som vi heller ikke hadde tilgjengelig, var lystelt. Nils Olav mente at dette vil kunne lse problemet og lovte at vi skulle f lne et for prve det nr vi mtte nske.

Seminar med Nils Olav Mevatne

Vi prvde noen andre komposisjoner som ble ganske vellykket, men tiden gikk fra oss, og Nils Olav mtte n toget hjem igjen. Dette var som sist et veldig lrerikt, interessant og inspirerende arrangement. Ingen av oss har srlig erfaring med dette temaet fra fr og det var nok en del aha-opplevelser ute og gikk. Vi har forelpig ikke gtt srlig dypt inn i materien, og her er det et klart behov for holde oppflgende workshops med mer praktisk tilnrming. Alle er interesserte i lre mer om dette emnet. Neste gang, nr all den nye kunnskapen vi har tilegnet oss er vel bearbeidet, vil vi nok ha flere bde meninger og ideer. Og kanskje litt nytt utstyr ogs. Vi gleder oss allerede.